چای اولانگ، خواص و اطلاعات دارویی

احتمالاً براتون اتفاق افتاده که هنگام خرید چای، به گیاهی برخورد کرده باشین که براتون مشخص نبوده که چای سیاهه یا چای سبز و فقط روی برچسبش نوشته شده چای اولانگ!! خوب اگه از قبل با این چای آشنایی نداشتین بهتون حق می دم که اون رو نشناسین و براتون شکل و قیافش یکم عجیب باشه.

به جرأت می توان گفت چایی اولانگ یکی از جالب ترین و متفاوت ترین چای های موجود در دنیاست که دارای یک طعم خاص و ویژه ای نسبت به چای سیاه و حتی چای سبزه، در این نوشته قصد داریم چایی اولانگ رو همراه با خواص و اطلاعات دارویی اون بهتون معرفی کنیم؛ با ما همراه باشین:

چای اولانگ چیه؟

اولانگ که با اولونگ هم شناخته می شه یک چای سنتی چینی است، که از برگ گیاه Camellia sinensis درست شده است، این گیاه همان گیاهی است که چای سبز و سیاه رو هم ازش می گیرند منتها نحوه ی فرآوری این چای با دیگر چای ها متفاوته. تمام برگ های این چای حاوی آنزیم های خاصی هستند که یک واکنش شیمیایی به نام اکسیداسیون ایجاد می کنند. اکسیداسیون چیزی است که برگهای چای سبز رو به رنگ سیاه عمیق در میاره.

یک مقاله مرتبط و مفید
چای پوئر، خواص و اطلاعات دارویی

چای سبز اکسیداسیون زیادی نداره اما چای سیاه تا زمانی که سیاه بشه، اجازه اکسید شدن رو داره. اولانگ جایی بین این دو قرار گرفته و بنابراین تا حدی اکسید می شه. این اکسیداسیون جزئی باعث رنگ و طعم مشخص چای اولونگ می شه. با این حال، رنگ برگ های اولانگ می تونه در مارک های مختلف، متفاوت باشه، از سبز گرفته تا قهوه ای تیره. این چای برای اولین بار در کشور چین تهیه شد و بخاطر مزه متفاوتش با چای سیاه و سبز معروف شد.

این چای در حالت کلی بر اثر اکسیداسیون ناقص جوانه، ساقه و برگ های گیاه چای در کشور چین تولید می‌شه. برای تهیه چایی اولانگ، فرآیند تخمیر جوانه، ساقه و برگ های گیاه چای در صورت تغییر رنگ متوقف می شه. می توان روش تهیه این چای رو به مرحله ی خورد کردن برگ ها، خشک کردن اونا، نورد نرم، رست کردن، نورد نهایی و در انتها خشک کردن نهایی دسته بندی کرد.

چای اولانگ چیه؟

شاید بپرسین چایی اولانگ جزو کدوم دسته از چایی هاست؟ آیا نوعی چای سیاهه یا نه نوعی چای سبزه؟ باید بگیم که چایی اولانگ نه سیاه محسوب می شه نه سبز، این چای یک چای بسیار متفاوت از هر دوی اوناست، و این تفاوت بیشتر به دلیل روش پردازش و تهیه ی گیاه این چای است.

برگهای اولانگ جدا شده، تقریباً خشک می شن، سپس رول و جمع شده، بو داده می شن، در نهایت نورد می شن. بعد از مرحله ی نورد شدن می ذارن گیاه کاملا خشک بشه، همین مراحل روی رنگ، طعم و بوی چایی اولانگ تاثیر زیادی می ذارن و به همین خاطره که با پای سیاه و سبز متفاوته.

چای اولونگ قدمتی 400 ساله در سرزمین چین داره و در میان چینی ها از اهمیت بسیاری برخوردار است. نامگذاری این چای به نام اولانگ هم به همین علت صورت گرفته است. اولانگ در زبان چینی به معنای اژدهای سیاهه. در فرهنگ چینی اژدها حیوانی خوش ‌یمنه و چون این چای فواید بسیاری برای سلامتی داره معتقدن براشون خوشبختی میاره؛ این نام رو روش گذاشتن..

یک مقاله مرتبط و مفید
هر آنچه باید درباره ی چای بدانید!

تاریخچه ی پیدایش این چای به اواسط سال 1300 میلادی در زمان سلسله مینگ در چین بر می گرده. در حال حاضر بهترین و گران ترین چایی اولانگ ارگانیک در کوه وویی، نزدیک استان فوجیان چین تهیه می شه.

انواع چای اولانگ

با توجه به درجه اکسیداسیون گیاه چایی اولونگ این چای سه نوع مختلف داره که شامل زیره:

اولانگ تازه: دارای اکسیداسیون کمی است، برگ های چای سبز و تازه هستند و عطری شبیه به گل داره.

اولانگ شیرین: دارای اکسیداسیون با سطح متوسطه، با طعمی شیرین و میوه ای و عطری شبیه به عسل.

اولانگ تیره: دارای بالاترین حد اکسیداسیون در فرآوری چای اولونگ، شکل ظاهری تیره و چوبی با طعم تند و رایحه قوی

خواص چای اولانگ

اولانگ چای دارای خواص سلامتی زیادی است که در ادامه می تونین مهمترین اونا رو بخونین:

چای اولانگ از دیابت جلوگیری می کنه

تصور می شه آنتی اکسیدان های پلی فنول موجود در چای به کاهش سطح قند خون و انسولین کمک می کنند. همچنین تصور این ترکیبات حساسیت به انسولین رو افزایش می دن. بر همین اساس، چندین مطالعه ارتباط بین مصرف منظم چای، کنترل بهتر قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 رو گزارش می ده.

یک بررسی اخیراً نشون داده است که کسانی که 24 اونس (720 میلی لیتر) چای اولونگ در روز می نوشند 16٪ کمتر در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 قرار می گیرند، مطالعه دیگری گزارش داد که افراد مبتلا به دیابتی که 50 اونس (1.5 لیتر) از این چای در طول روز مصرف کردن، در پایان مطالعه 30 روزه تا 30٪ سطح قند خونشون پایین تر اومده بود.

بر طبق مطالعات انجام شده، آنتی اکسیدان های پلی فنولی موجود در اولانگ، به حفظ سطح طبیعی قند خون کمک کرده و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 رو کاهش می دن.

چای اولانگ سلامت قلب رو بهبود می بخشه

مصرف منظم آنتی اکسیدان های چای سلامت قلب رو بهبود می بخشه، چندین مطالعه بر روی کسانی که به طور منظم چایی اولانگ می نوشیدن انجام شد، در نهایت مصرف کنندگان این چای کاهش فشار خون، سطح کلسترول و همچنین کاهش خطر بیماری قلبی رو تا حد زیادی از خودشون نشون دادن.

یک مقاله مرتبط و مفید
چای رویبوس، خواص و اطلاعات دارویی

در مطالعات اخیر، افرادی که بیش از 48 اونس (1.4 لیتر) چای در روز می نوشیدند، در مقایسه با افرادی از این چای ننوشیده بودند، 51٪ کمتر به بیماری قلبی مبتلا شده اند. مطالعه ی دیگری بر روی بیش از 76000 بزرگسال ژاپنی انجام شد و مشخص ساخت کسانی که 8 اونس (240 میلی لیتر) یا بیشتر چایی اولانگ در روز می نوشند 61٪ احتمال ابتلا به بیماری قلبی در اونا کمتر از بقیه است.

علاوه بر این، مطالعات دیگه ای در چین انجام شد و نشون داد کسانی که در طول روز16 اونس (480 میلی لیتر) چای اولونگ نوشیده اند، 39٪ کمتر از بقیه خطر سکته مغزی رو داشتنه اند. مطالعات همچنین نشون دادن که مصرف منظم 4 اونس (120 میلی لیتر) چای اولونگ در روز ممکن است خطر ابتلا به فشار خون رو تا 46٪ کاهش بده.

چای اولانگ لاغر کننده است

دانشمندان بر این باورند که برخی از پلی فنول های موجود در چایی اولانگ ممکنه سوخت و ساز بدن رو افزایش داده و میزان چربی جذب شده از رژیم غذایی رو کاهش بدن، تصور می شه این آنتی اکسیدان های پلی فنول باعث فعال شدن آنزیم هایی می شون که به فرد کمک می کنند تا از چربی های ذخیره شده برای ایجاد انرژی استفاده بکنند.

خواص سلامتی چای اولانگ

یک مطالعه نشون داد که چای اولونگ رقیق با طعم قوی به شرکت کنندگان کمک می کنه که 2.9-3.4٪ کالری بیشتری در روز بسوزانند. این امر می تونه تا حدی به دلیل کافئین موجود در این چای باشه، اما پلی فنول های چای هم ممکنه در این امر نقش داشته باشند.

برای آزمایش این ایده، محققان اثرات کافئین به تنهایی رو با ترکیبی از کافئین و پلی فنول های چای مقایسه کردند، هر دو مقدار کالری سوزانده شده رو حدود 4.8٪ افزایش دادند، ترکیب چای پلی فنول و کافئین توانایی چربی سوزی شرکت کنندگان رو تا حد زیادی افزایش داده بود. این آزمایش نشون داد که اثرات چربی سوزی چای ناشی از ترکیبات گیاهی موجود در چای هم هست و فقط مربوط به کافئین اون نیست.

یک مقاله مرتبط و مفید
چای لاته، خواص و اطلاعات دارویی

چای اولانگ عملکرد مغز رو بهتر می کنه

بررسی های اخیر نشون می دن که این چای می تونه به حفظ عملکرد مغز و جلوگیری از بیماری آلزایمر کمک زیادی بکنه، در واقع، اجزای مختلف چای ممکن به عملکرد بهتر مغز سود برسونند. کافئین موجود در اولانگ می تونه ترشح نوراپی نفرین و دوپامین رو بالا ببره که تصور می شه این دو پیام رسان مغزی به افزایش روحیه، بهبود توجه و عملکرد مغز کمک می کنند.

تحقیقات بیشتری نشون داده است که تئانین که یک اسید آمینه موجود در این چای است، می تونه به تقویت تمرکز رو تقویت کرده و اضطراب رو تسکین بده. در مطالعات اخیر گزارش کرده اند که چای حاوی کافئین و تئانین تا 1-2 ساعت پس از مصرف باعث افزایش هوشیاری و توجه می شه

با اینکه مطالعات کمی در مورد خواص چایی اولانگ انجام شده است، اما اکثراً نشون داده اند که نوشیدن منظم چای اولونگ به بهبود شناخت، تقویت حافظه، بهبود عملکرد اجرایی و سرعت پردازش اطلاعات می کنه، له طور کلی محتوای کافئین، آنتی اکسیدان و تئانین موجود در این چای اثرات مفیدی بر عملکرد و روحیه مغز داره.

چای اولانگ بدن رو از سرطان محافظت می کنه

دانشمندان معتقدند آنتی اکسیدان های موجود در چای های سیاه، سبز و اولانگ ممکنه از جهش سلولی منجر به سرطان در بدن جلوگیری بکنند. همچنین پلی فنول های موجود در اولانگ چای میزان تقسیم سلول های سرطانی رو کاهش می دن، علاوه بر این، یک مطالعه نشون داد که افرادی که از این چای می نوشند ممکنه 15٪ کمتر در معرض ابتلا به سرطان دهان باشند.

سایر بررسی ها، اثرات محافظتی مشابهی رو برای سرطان های ریه، مری، لوزالمعده، کبد و روده بزرگ نشون می دن، ولی روی سرطان تخمدان و مثانه اثراتشون کمتر دیده شده است.

چای اولانگ باعث تقویت دندان و استخوان می شه

آنتی اکسیدان های موجود در چایی اولانگ به استحکام دندان ها و استخوان ها کمک می کنند، یک مطالعه نشون داد افرادی که روزانه و در طی یک دوره 10 ساله چای سبز یا اولانگ می نوشند، 2٪ تراکم مواد معدنی استخوان بیشتری دارند. مطالعه ای بر روی 680 زن چینی یائسه نشون داد که کسانی که به طور مرتب چای اولونگ می نوشند دارای تراکم استخوان 4.5-4.9٪ بیشتر از افراد دیگه هستند.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص چای ترش (چای قرمز)، نکات و اطلاعات دارویی

تحقیقات زیادی مصرف چای رو با کاهش پلاک دندان مرتبط می دانند. اولانگ هم منبعی غنی از فلورایده که می تونه به تقویت مینای دندان کمک کرده و از تشکیل پلاک دندان جلوگیری بکند.

چای اولانگ اگزما رو تسکین می ده

همچنین پلی فنول های موجود در این چای به تسکین اگزما می پردازند، مطالعه ای روی 118 بیمار با موارد شدید اگزما خواسته است علاوه بر حفظ روش درمانی طبیعی خود، 33 اونس (1 لیتر) چایی اولانگ در روز بنوشند. علائم اگزما در اوایل هفته ی اول یا دوم مطالعه بهبود پیدا کرده و پس از 1 ماه درمان ترکیبی، 63٪ از بیماران بهبود پیدا کرده بودند.

اطلاعات و ترکیبات دارویی چای اولانگ

چای اولونگ مشابه چای های سیاه و سبز حاوی چندین ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های مفید است. یک فنجان چای دم کرده اولانگ حاوی فلوراید 5-24٪، منگنز 26٪، پتاسیم 1٪، سدیم: 1٪، منیزیم: 1٪، نیاسین: 1٪ و کافئین به مقدار 36 میلی گرم است.

کاربرد چای اولانگ در طب سنتی

برخی از آنتی اکسیدان های اصلی چایی اولانگ، معروف به پلی فنل های چای، تئافلاوین ها، تئاروبیگین ها و EGCG هستند، چای اولونگ همچنین حاوی تئانین، یک اسید آمینه دارای اثرات آرامش بخش چای است، پلی فنل ها و این اسید آمینه مسئول خواص سلامتی این چای هم به حساب میان.

بخش های مورد استفاده ی چای اولانگ

قسمت مورد استفاده ی گیاه اولانگ، برگ های گیاه است که هم به صورت تازه و هم به صورت رول و خشک شده استفاده می شن. البته در نقاطی از چین با توجه به فرآیند فرآوری گیاه چای از ساقه های نازک و ریز گیاه هم استفاده می کنند. در ادامه به طرز تهیه چایی اولانگ می پردازیم:

طرز تهیه چای اولانگ

چینی ها چایی اولانگ رو به دو صورت استفاده از برگ های تازه ی گیاه و یا استفاده از گیاه رول و خشک شده ی اون دم می کنند. برای تهیه چایی اولانگ شما هم اگر برگ های تازه ی گیاه در دسترستون هست می تونین از اون استفاده کنین و اگه فقط خشک شده ی اون رو دارین می تونین با همون چایی اولانگ درست کنین.

یک مقاله مرتبط و مفید
چای ماسالا چیست؟ بطور مفصل توضیح داده ایم.

مواد لازمی که برای تهیه چای اولانگ به کار می ره شامل؛ برای هر فنجان که حدودا  6 اونس (180 میلی لیتر) آب، تقریبا 1.2 قاشق چایخوری چای خشک و یا 2 قاشق غذا خوری برگ شسته شده گیاه چایی اولانگ نیاز دارین.

آب رو روی حرارت گذاشته و تا دمای حدودا 95 درجه سانتیگراد گرم کنید، این دمای برای دم کردن چای بهترین دماست، چون در این حالت مواد معطر گیاه چای شکسته نمی شه و عطر موجود در چای از بین نمی ره. بعد از اینکه آب به اون درجه حرارت رسید، به میزانی که گفتیم چای رو به آب اضافه کنین و سپس درب قوری یا ظرف حاوی چای رو ببندید.

به همین حالت در بسته تقریبا 2 الی 5 دقیقه بذارین چای بمونه و به اصطلاح رنگ بده، بعد از گذشت اون زمان چای شما آماده است و می تونین با لذت اون رو میل کنید. شما می تونین بعد از دم کردن چای اون رو با یخ و مقداری میوه تزئین کرده و به صورت سرد سرو نمائید.

کاربرد چای اولانگ در طب سنتی

طبع چایی اولانگ در طب سنتی سرد ذکر شده و برای افراد دارای طبع گرم مناسب تلقی می شه، این چای طی قرن ها برای تسکین و آزامش مورد استفاده قرار گرفته است و مردم ملت های آسیایی از خواص اون بهره برده اند.

این چای خواصی همچون بهبود عملکرد معده و دستگاه گوارش، رفع استرس، اضطراب و افسردگی، جلوگیری از پوسیدگی دندان، تقویت سیستم ایمنی بدن، تنظیم کلسترول و قند خون، پیشگیری از بروز سرطان، پیشگیری از بیماری های قلبی و کنترل وزن و لاغری داره.

مضرات استفاده ی بیش از حد چای اولانگ

چای اولونگ قرن هاست که مصرف و به طور کلی بی خطر محسوب می شه، البته از اونجایی که حاوی مقادیری کافئینه، مصرف بیش ‌از حد اون، موجب اضطراب، سردرد، بی خوابی، تپش قلب نامنظم در برخی مواقع و فشار خون بالا می‌شه.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص درمانی چای سبز را به طور کامل بدانید!

همچنین فلاونوئیدهای موجود در این چای، به آهن‌هایی که در خوراکی‌های گیاهی یافت می‌شن، چسبیده و از جذب این ماده معدنی در دستگاه گوارش کم می کنه. بنابراین افرادی که دچار کمبود آهن در بدن هستند، نباید با وعده‌ غذایی‌شان، از این چای بنوشند.

اگرچه چایی اولانگ مفید است، نباید در مواقع زیر مصرف بشه، وقتی باردار هستید (کافئین برای جنین مضره)؛ وقتی معده‌تان خالی است (موجب معده‌درد و تهوع می‌شه)؛ وقتی شب و دیروقت است (موجب اختلال در خواب می‌شه).

یا اگر به‌دلیلی دارویی خاصی مصرف می‌کنید، ممکنه با چای اولونگ تداخل دارویی داشته باشه و عوارضی از خود به جا بذاره؛ بنابراین، پیش از نوشیدن چای اولانگ، بهتره بدونین که مصرف چه داروهایی با این چای مضر است. داروهای تحریک‌کننده (مانند آمفتامین، کوکائین و افدرین) عملکرد سیستم عصبی بدن رو افزایش می‌دن، وقتی این سیستم تحریک بشه، فرد دچار علائمی چون تلاطم روحی و بی‌قراری، بالابودن ضربان قلب و فشار خون می‌شه.

با توجه به اینکه متوسط ​​یک فنجان 8 اونس (240 میلی لیتر) است، می تونین در مجموع 6-10 فنجان چای اولونگ در روز بدون مصرف بیش از حد کافئین بنوشین. با این حال، به زنان باردار توصیه می شه حداکثر 200 میلی گرم کافئین، یعنی حدود 3-5 فنجان چایی اولانگ در روز  مصرف کنند.

مضرات استفاده ی بیش از حد چای اولانگ

 نکات کلیدی و مهم درباره ی چای اولانگ

  • در چین چایی اولانگ رو در قوری های مخصوص درست می کنن و از گیاه اون دوباره استفاده می کنند.
  • Iron Goddess یکی از گرانبهاترین چای های چینی است و معیاری برای شناخت کیفیت چای های اولانگ به حساب میاد.
  • شستن مو با چایی اولانگ می تونه به جلوگیری از ریزش مو کمک بکنه.
  • نوشیدن چای اولانگ سرعت فرایند پیری رو به طور قابل توجهی کاهش می ده.
  • چای اولانگ بعد از دم شدن رنگی طلایی و بین چای سبز و چای سیاه به خودش می گیره.
یک مقاله مرتبط و مفید
چای سفید، خواص و اطلاعات دارویی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از کوکی ها استفاده می کند.