خواص خرما، نحوه تهیه و کاربردهای خرما خشک

یکی از میوه های پر خاصیتی که امروزه به صورت فراوان در دسترس مردمه خرما است، در این متن می خوایم مطالب کاملی از این میوه به همراه خواص خرما خشک، تحوه تهیه و کاربردهای مختلف خرما خشک رو براتون بنویسیم، با ما باشین:

خرما یکی از میوه‌های معروف در سراسر جهانه که سالیان سال در دسترس انسان بوده است و قدمت اون تقریبا به قرن پنجم قبل از میلاد باز می‌گرده. خرما در گذشته قوت غالب مردم خاورمیانه و شمال آفریقا بوده و عمدتا در این مناطق کاشته می‌شده است. این میوه از اونجایی که دارای ترکیبات درشت مغذی و چند عنصر مهم دیگه هم است، به حفظ سلامتی کمک زیادی می‌کنه.

خرما چیه؟

خرما با نام علمی Phoenix dactylifera و اسم انگلیسی Date، درختی از تیره ی خرمائیان و از خانواده نخل ها بوده و در گروه مصرفی مقوی ها و کاهنده های کلسترول قرار می گیره. خرما در اصل میوه ی درخت نخلی به نام فونیکس داکتیلی فرا که شباهت زیادی به نخل نارگیل داره. ارتفاع اون به 31 متر می رسه و خوشه های حاوی 200 عدد خرما که وزنی معادل 11.5 داره از اون آویزونه.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص تمشک خشک، نحوه تهیه و کاربردهای تمشک خشک

برگ های درخت دارای دمبرگ بلندی هستن که به صورت شانه ای بریده در انتهای بالایی تنه درخت دیده می شن، گل های درخت دوجنسی درون گل آذین های بزرگی قرار گرفته اند. معمولاً نخل ها بعد از 4 تا 5 سال بار می دن و می توانند تا 80 سال این روند رو ادامه بدن، گاهی میزان محصول یک درخت خرما به 91 کیلوگرم می رسه.

خرماها میوه ای به طول 2.5 سانتی متر، به رنگ قهوه ای متمایل به طلایی، شیرین مزه و از درخت آویزان هستن. در اکثر مناطق گرمسیر دنیا خرما یافت می شه، خرما از ایران به چین از طریق جاده ابریشم وارد شد. در کشور ما استان خوزستان مرکز تولید خرمای ایران و جهان بوده و همچنین در استان های کرمانشاه، ایلام، فارس، کرمان و یزد هم کاشته می شه.

خوشه های طلایی خرما در اواسط فصل تابستان چیده شده و خرما به صورت دستی از خوشه ها جدا می شه، سپس بخشی از اون جهت تهیه فرآورده های مختلف و همچنین عصاره گیری ارسال می شه و مابقی درون کیسه، بسته بندی می شه تا روند رسیدن، نرم و سیاهرنگ شدن اون ادامه پیدا کرده و خرما به اصطلاح کاملاً برسه.

خرما چیه؟

انواع خرما

انواع مختلفی از میوه ی خرما در جهان هستن که بسته به نوع هر کدوم خواص زیادی برای سلامتی دارن، در کل بیش از 3,000 نوع خرما در سراسر جهان وجود دارن، اما همه ی این ارقام لزوما برای مصرف انسان و تولید صنعتی مناسب نیستن و در حقیقت تنها حدود 200 تا 400 نوع از این میوه برای تجارت مورد استفاده است. در زیر مهمترین نمونه های اون رو براتون میاریم:

مجول

ریشه این نوع خرما به مروکو بر می گرده، آنها بزرگ، دارای پوستی نرم، شیرین و خوشمزه بوده و یک عطر و طعم تافی مانند دارند.

بارهی یا برهی

این خرما به نام خرمای زرد هم شناخته می شه، این نوع از خرما بومی عراق بوده، نرم و دارای گوشت ضخیم تر و همچنین اندازه کوچگتری نسبت به بقیه هستند.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص آلبالو خشک، نحوه تهیه و کاربردهای آلبالو خشک

دایری یا دیری

این نوع خرما دراز، باریک و سیاهه، بافتی نرم، عطر و طعمی قوی، گوشتی نرم و پوستی به رنگ قهوه ای تیره داره.

هالاوی یا حلاوی

این نوع از خرما بافتی نرم، لطیف و عطر و طعمی شیرین مانند عسل داره. حلاوی پوستی به رنگ قهوه ای طلایی و اندازه ای کوچک تا متوسط داره.

دگلت نور

یکی از بهترین گونه های تونس و الجزایره. نوعی نیمه خشک با عطر و طعمی شیرین و ملایم است و از مزه اون به عنوان مزه واقعی خرما نام می برند. دگلت نور از اندازه ای متوسط تا بزرگ برخورداره و رنگ پوست اون زمانی که می رسه از کهربایی به قهوه ای تیره تغییر می کنه. این خرما یکی از مهم‌ترین خرماهای تجاری دنیا و از محبوبیت بالایی در جوامع عربی برخوردار است. بافت این نوع خرما اندکی ترد است.

هایانی

این نوع بیشتر در مصر کشت می شه و دارای رنگ قرمز تیره یا سیاه است. این نوع خرما مزه ای ملایم و شیرین داره.

میگراف یا مجراف

این نوع در مناطقی مانند جنوب یمن بسیار محبوب است. این خرمای بزرگ دارای رنگ طلایی‌کهربایی و بسیار خوشمزه است. اصالت این نوع به الجزایر باز می گرده.

ایتیما

ایتیما بومی الجزایر و از انواع بسیار شیرین این میوه است. این نوع خرما کهربایی کم رنگ بوده و از اندازه ای نسبتا بزرگ و شکلی مستطیلی برخوردار است.

انواع مختلف دیگه ای از خرما مانند خاصویی، آل مهتری، ربی، کبکاب، شاهانی، استعمران، مضافتی، گنتار، پیارم، زاهدی، عنبره، توری، سکری، سیدی، ساغای، صفوی، مکتوم، مبروم، خودری، خولا، خضراوی، امبرا و عجوه و …. هم وجود دارن. در این میان میگن که خرمای مجول بهترین نوع اون برای مصرف و تجارته.

انواع خرما

خواص خرما

در ادامه به نمونه هایی از خواص خرما و خرما خشک اشاره می کنیم:

خرما خشک کلسترول رو کاهش می ده

آیا می دونستین خرما فاقد کلسترول و حاوی چربی بسیار کمیه؟ قرار دادن مقدار کمی خرما در رژیم روزانه تون می تونه به شما در کنترل سطح کلسترول کمک کرده و حتی اگه مصرفش مداوم باشه، به کاهش وزنتون هم کمک می کنه.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص خرمالوی خشک، نحوه تهیه و کاربردهای خرمالوی خشک

خرما خشک غنی از پروتئین است

خرما منبع مهمی برای پروتئین ها است که به ما در تناسب اندام کمک می کنه و حتی عضلات رو هم قوی نگه می داره. طی مطالعه ای از بسیاری از مراجعه کنندگان به طور منظم در سالن بدنسازی خواسته می شه, هر روز به عنوان بخشی از برنامه روزانه خود، چند عدد خرما بخورن. بعد از مدتی متوجه شدن میزان پروتئین دریافتی شون بیشتر از افرادی هست که خرما مصرف نکردن.

خرما خشک سرشار از انواع ویتامین هاست

خرما حاوی ویتامین هایی مانندB1 ، B2 ، B3  و B5 و همچنین A1 و C است. اگر هر روز چند خرما مصرف کنین، مجبور به مصرف مکمل های ویتامین نخواهید شد. مصرف خرما نه تنها باعث سلامتی شما می شه، بلکه در سطح انرژی هم تغییر محسوسی ایجاد می کنه. این امر به این دلیله که خرما حاوی قندهای طبیعی مانند گلوکز، ساکارز و فروکتوزه، بنابراین به عنوان یک میان وعده واقعا خوب عمل می کنه.

خرما خشک سلامت استخوان رو بهبود می بخشه

خرما می تونه برای سلامت استخوان هم معجزه بکنه. بله، درست شنیدین. خرما سرشار از سلنیوم، منگنز، مس و منیزیم است و همه این موارد برای تقویت سلامت استخوان ها و همچنین جلوگیری از ابتلا به انواع بیماری مانند پوکی استخوان موارد ضروری هستن.

خرما خشک سیستم عصبی رو تقویت می کنه

خرما مملو از پتاسیم و در عین حال حاوی سدیم کمی است و این امر تا حد زیادی به تنظیم عملکرد سیستم عصبی فرد کمک می کنه. پتاسیم همچنین به کاهش کلسترول کمک کرده و خطر بروز سکته های مغزی رو کم و کنترل می کنه.

خرما خشک سرشار از آهنه

به غیر از فلوئور که دندان ها رو سالم نگه می داره، خرما حاوی مقادیر مناسبی آهن هم هست، این ترکیب برای کسانی که از کمبود خون رنج می برن بسیار توصیه می شه. کم خونی و فقر آهن شدید ممکنه باعث خستگی یا بی حالی، تنگی نفس یا درد در قفسه سینه بشه. ناگفته نمونه این میوه برای تصفیه خون هم عالی عمل می کنه.

خواص سلامتی خرما Infographic

خرما خشک هضم غذا رو بهبود می بخشه

اگر چند خرما رو در آب خیس کرده و روزانه اونا رو مصرف کنین، هضم غذا و عملکرد دستگاه گوارشی تون رو خیلی خوب خواهد کرد، این امر به دلیل داشتن فیبر زیاده و مصرف اون برای کسانی که مشکل یبوست دارن به شدت توصیه می شه.

یک مقاله مرتبط و مفید
خرید میوه خشک عمده و جزئی

خرما خشک به بهبود سلامت پوست کمک می کنه

مصرف ویتامین های C و D نسخه ی کاربردی برای بهبود قابلیت ارتجاعی پوست هستن، این دو ویتامین همچنین پوست شما رو جوان و صاف نگه می دارن. به علاوه، اگه از مشکلات پوستی رنج می برین، استفاده از خرما در رژیم غذایی تون ممکنه به صورت تدریجی به رفع اونا کمک بکنه. غیر از موارد گفته شده، خرما دارای مزایای ضد پیری پوست بوده و از تجمع ملانین در بدن شما جلوگیری می کنه.

خرما خشک به سلامت قلب کمک می کنه

خرما در حفظ سلامت قلب هم مفید عمل می کنه. برای استفاده از خواص اون برای قلب، خرما رو به مدت یک شب در آب خیس کرده و صبح میل کنین، با این روش می تونین از اثرات مثبت اون بر روی قلب بهره مند بشین. همانطور که قبلا هم بیان کردیم این ماده غنی از پتاسیمه، مطالعات انجام شده نشون می دن پتاسیم می تونه خطر ابتلا به سکته و سایر بیماری های مرتبط با قلب رو کاهش بده.

همچنین خرما به دلیل اینکه دارای ترکیبات ضد کلستروله، یک راه سالم و البته خوشمزه برای کاهش سطح کلسترول در بدن محسوب می شه. وجود کلسترول بالا در بدن فرد باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی می شه.

خرما خشک انرژی بخشه

محققان می گن که خرما یک روش عالی برای کنترل و رفع خستگی است. به همین ترتیب، می تونه بهتون انرژی زیادی داده و حتی به درمان خماری هم کمک بکنه. برای رسیدن به بهترین نتیجه از مصرف خرما، باید اون رو یک شب در آب خیس کنین و سپس مصرف نمایید.

خرما به افزایش وزن کمک می کنه

قند، پروتئین ها و سایر ویتامین های موجود در میوه به افزایش وزن کمک می کنن، خصوصاً برای افرادی که خیلی لاغر هستن و نیاز به وزن گیری دارن. البته گفته می شه که هنگام خوردن با خرما با میوه های دیگه مانند خیار، به شما کمک می کنه تا وزن تون در حد طبیعی باقی بمونه. این همون چیزی است که ما اون رو قابلیت انعطاف پذیری می نامیم!

یک مقاله مرتبط و مفید
درباره تجارت و صادرات میوه خشک اینجا بخوانید.

خرما خشک ضعف جنسی رو درمان می کنه

مطالعات انجام شده بر روی تاثیرات خرما نشون می دن، این میوه در افزایش هوس جنسی موثره. چند عدد خرما رو در شیر تازه بز خیس کنین، سپس اونا رو با همان شیر در مخلوط کن ریخته و خوب مخلوط کنین. بعد کمی هل و عسل بهش اضافه کرده و مصرف کنین.

این ترکیب برای افزایش قدرت جنسی و کاهش نازایی ایجاد شده به خاطر اختلالات متعدد مفید خواهد بود. در سال ۲۰۰۶، اثر خرما و روغن اون بر روی عملکرد جنسی افراد مورد مطالعه قرار گرفت. این مطالعه نشون داد سطح بالای estradiol و فلاونوئید در خرما می تونه تعداد اسپرم ها رو افزایش بده.

کاربردهای مختلف خرما

خرما به روش های زیر قابلیت مصرف و کاربرد داره:

میوه تازه

خرما در حالت عادی تقریبا خشکه ولی نمونه هایی از خرما هستن که دارای بافت نرم و آبدار هستن، این میوه ها برای به صورت خام همراه با چای یا به تنها به عنوان میان وعده مصرف می شن. از میوه خرما فرآورده هایی مانند عصاره، شیره، انواع کیک، شیرخرما و … تهیه می کنن.

خرما

خرما خشک

خرماها رو بعد از تمیز کردن و جدا کردن هسته با روش های مختلف خشک می کنن، این میوه خشک برای کاهش وزن، رفع گرسنگی، تقویت بدن، حفظ سلامت قلب و عروق، کاهش کلسترول، گردش بهتر خون، بهبود سلامت مو، جلوگیری از پوکی استخوان، رفع یبوست و بهبود عملکرد دستگاه گوارش مفید و مناسبه.

طرز تهیه خرما خشک

برای تهیه خرما خشک حد الامکان سعی کنین خرمای بدون شیره یا اینکه خرمایی که شیره ی کمتری داره رو انتخاب کنین. خرماها رو به همون اندازه که دوست دارین کاملا شسته و بذارین آبش گرفته و خشک بشه. بعد از خشک شدن کامل هسته ی خرما ها رو جدا کرده و با قیچی یا چاقوی تیز خرماها رو تکه تکه کنین.

یک مقاله مرتبط و مفید
میوه خشک های مناسب برای دیابتی ها

البته با توجه به سلیقه و دلخواه خودتون می تونین خرماها رو درشت یا ریز اسلایس کنین. بعد از این کار خرماها رو در مقدار کمی شکر و مقداری آرد غلتانده و در جای خشکی بذارین تا کاملا خشک بشه. می تونین اونا رو در جایی بذارین که کمی نور خوشید بخوره.

طرز تهیه خرما خشک

اطلاعات و ترکیبات دارویی خرما

60 تا 70 درصد خرما رو کربوهیدرات های قابل جذب مانند فروکتوز یا گلوکز تشکیل می ده. 100 گرم خرما 490 کالری انرژی تولید می کنه و دارای 8 گرم فیبره. این میوه منبع خوبی از پتاسیم (64 درصد بیشتر از موز و 260 درصد بیشتر از پرتقال)، آهن، مس، منگنز، نیاسین، ویتامین B6، پانتوتنیک اسید، فسفر، تیامین و ریبوفلاوین است.

بخش های مورد استفاده ی خرما

بخش های مورد استفاده درخت خرما میوه ی اون به صورت تازه و خشک شده است، همچنین از جوانه (طارونه) درخت برای تهیه شربت و غذا استفاده می کنن.

کاربرد خرما در طب سنتی

در طب سنتی خرما دارای طبع گرم و خشکه و از اون برای رفع اسهال مزمن، رفع ضعف عمومی و تقویت بدن استفاده می کردن. در علم پزشکی جدید، معتقدن نوعی از فیبر داخل خرما به نام بتا-دی-گلوکان از جذب کلسترول در روده جلوگیری کرده و جذب گلوکز رو هم کاهش داده و به تأخیر میندازه. در تحقیقات اخیر مشخص شده است، خرما حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی فراوانی است و می تونه اثرات ضد سرطانی داشته باشه.

در طب هندی از خرما برای رفع اختلالات گوارشی، اختلالات کلیوی، سر درد، کدورت قرنیه و رفع برونشیت استفاده می کنن، در طب ایرانی اسلامی هم از خرما برای تقویت قوای جنسی، افزایش وزن برای افراد لاغر بهبود عملکرد دستگاه گوارش و … استفاده می کنند.

مضرات استفاده ی بیش از حد خرما

مصرف خرما برای افراد مستعد به آلرژی منع شده است، خرما برای افراد دیابتی و مبتلا به نارسایی کبدی باید با احتیاط مصرف بشه. در صورت مصرف بیش از حد و بی رویه خرما ممکنه عوارضاتی شامل ناراحتی کبد و یبوست شدید به وجود بیاد.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص توت فرنگی خشک، نحوه تهیه و کاربردهای توت فرنگی خشک

 نکات کلیدی و مهم درباره ی خرما

  • خرما اسامی دیگه ای شامل بُسر، بَلَح و رطب هم داره.
  • بهترین زمان مصرف خرما بعد از وعده های غذایی است.
  • چون خرما قند زیادی داره، محل مناسبی برای تخم و لارو گذاری حشراته، قبل از مصرف بررسی کنین.
  • خرمای خشک فیبر بیشتری نسبت به خرما تازه داره.
  • ورزشکاران برای دریافت انرژی قبل از هر مسابقه، خرما مصرف می کنند.
 نکات کلیدی و مهم درباره ی خرما

جدول ارزش غذایی خرما

خرما از درشت مغذی ها و ریز مغذی هایی مطابق با جداول زیر تشکیل شده است که ارزش غذایی آن را می سازند

تشکیل دهنده اصلیمقدار در100 گرم
انرژی (کالری)277 کیلوکالری
کربوهیدرات74.97 گرم
پروتئین1.81 گرم
چربی0.15 گرم
آب21.32 گرم
فیبر6.70 گرم
قند66.47 گرم
کلسترول0.00 میلی گرم

ویتامین های خرما

نام ویتامینمقدار در 100 گرم
ویتامین A7.00 میکروگرم
ویتامین D0.00 میکروگرم
ویتامین E0.00 میلی گرم
ویتامین K2.70 میکروگرم
ویتامین C0.00 میلی گرم
تیامین (B1)0.05 میلی گرم
ریبوفلاوین (B2)0.06 میلی گرم
نیاسین (B3)1.61 میلی گرم
کولین (B4)9.90میلی گرم
پانتوتنیک اسید (B5)0.81 میلی گرم
ویتامین B60.25 میلی گرم
فولات (B9)15.00میکروگرم
ویتامین B120.00 میلی گرم

مواد معدنی خرما

نام ماده معدنیمقدار در 100 گرم
کلسیم64.00 میلی گرم
آهن0.90 میلی گرم
منیزیم54.00 میلی گرم
فسفر62.00 میلی گرم
پتاسیم696.00 میلی گرم
سدیم1.00 میلی گرم
روی0.44 میلی گرم
مس0.36 میلی گرم
منگنز0.30 میلی گرم
سلنیم0.00 میکروگرم

خرید عمده میوه خشک

امروزه در تولید و پخش محصولاتی همچون میوه خشک افراد و دلالان زیادی فعالیت دارند که هر کدام به نوعی دنبال سود از کار خود هستند. در این بحث، بخش زیادی از بازار عمده ی فروش و خرید میوه خشک در دست خود تولید کنندگان بوده و بسیاری از تولید کنندگان محصولات خودشان‌ را به صورت غیر حضوری و از طریق سایت های اینترنتی به بازار ارائه می دهند. برای خرید عمده میوه خشک با ما تماس بگیرین.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص توت خشک، نحوه تهیه و کاربردهای توت خشک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از کوکی ها استفاده می کند.