خواص بادام زمینی، کاربرد و اطلاعات درمانی

بادام زمینی جزو آجیل های پر مصرف و بسیار مغذی است که مصرف اون از قدیم برای درمان بیماری ها و مشکلات سلامتی زیادی توصیه شده است. در متن زیر اطلاعات کاملی از خواص بادام زمینی و کاربردهای اون براتون نوشتیم، با ما همراه باشین:

بادام زمینی چیه؟

بادام زمینی با نام علمی Arachis hypogaea گیاهی از خانواده بقولات (Fabaceae) به حساب میاد که در زبان انگلیسی بهش Peanut می گن. این بادام نوعی گیاهی یک ساله، دارای ساقه های راست که ارتفاع اون در حدود ۳۰ سانتیمتر می باشد؛ برگهای گیاه مرکب از دو زوج برگچه است.

گیاه  دارای دو نوع گل متفاوت به رنگ زرد هستن که پس از باروری، دمگل خم شده و به سطح خاک می رسه، سپس به تدریج در خاک فرو رفته و میوه در داخل خاک تشکیل می شه. میوه بادام زمینی به طول تقریبی چهار سانتیمتر و دارای پوسته های شکننده به رنگ خاکستری مایل به زرد هستن.

بر روی پوسته، یک تا سه برجستگی مشاهده می شه که هر یک محل دانه ها رو نشون می ده، دانه بادام زمینی تقریبا مانند فندق به رنگ سفید مایل به زرد بوده ولی تخم مرغی شکله و پوسته نازکی دانه رو پوشانده که به رنگ قرمز قهوه ای دیده می شه.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص گردو، نکات و اطلاعات دارویی

۲ میکروگرم سلنیوم و ۳ . ۲۷ میلیگرم روی در بادام زمینی موجود است؛ بادام زمینی منبع بسیار خوبی از چربی های غیر اشباع مونو است. همچنین دارای مقادیر زیادی ویتامین E، نیاسین، فولات، پروتئین و منگنز است؛ تحقیقات نشون داده است که بادام زمینی محتوی آنتی اکسیدان های پلی فنول هم هست که مهمترین آنها پی اسید کوماریک نام داره.

بادام زمینی بسته به محل کشت بین ۴۰ تا ۵۰ درصد روغن داره که به نام روغن آراشید معروف است؛ این روغن از اسیدهای چرب اشباع شده مانند اسید استئاریک، اسید پالمتیک و اسیدهای چرب اشباع نشده مانند اسید لینوئیک تشکیل شده است.

تاریخچه بادام زمینی

محققان معتقدند منشاء بادام زمینی در آمریکای جنوبی و کشورهای برزیل و پرو بوده است، بقایای فسیل باقیمانده از این گیاه به ۳۵۰۰ سال پیش بر می گرده و دریانوردان اسپانیایی با انتقال این گیاه به اسپانیا سبب گسترش این گیاه در سراسر جهان شدند. در اوایل قرن هجدهم میلادی در کشور آمریکا و در ایالت کارولینای جنوبی، کشت بادام زمینی توسط مهاجران آفریقایی برای مصرف دام و افراد فقیر گسترش یافت.

در سال ۱۸۶۰ مصرف و کشت بادام زمینی در آمریکا گسترش روز افزونی به علت وقوع جنگ های داخلی یافت و سربازان از بادام زمینی به عنوان یک غذای ساده و قابل حمل بهره می بردند؛ در اوایل قرن نوزدهم دستگاه برداشت و تمیز کردن بادام زمینی اختراع شد و این امر سبب گسترش کشت و مصرف بادام زمینی در دنیا شد.

امروزه در کشور آمریکا سالانه بیش از سیصد میلیون تن بادام زمینی به شکل خام مصرف می شه و گردش سالیانه این ماده غذایی بیش از چهار میلیارد دلاره؛ بزرگترین کشور تولید کننده بادام زمینی هنده و پس از اون کشورهای چین، نیجریه و آمریکا قرار دارند. در زبان هندی به بادام زمینی، بادام چینی می گن. قدیمی ترین مورد مستند ورود بادام زمینی به ایران دانه هایی است که توسط پورداوود از بیروت آورده شده و در سال ۱۲۸۹ شمسی به طور آزمایشی در روستای آتشگاه از توابع رشت کاشته شده است.

بادام زمینی چیه؟

خواص بادام زمینی

بادام زمینی چه به صورت خام و چه به صورت بوداده و آجیلی دارای خواص فراوانی است که در ادامه به بیان اونا می پردازیم:

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص بادام، کاربرد و اطلاعات دارویی

بادام زمینی آنتی اکسیدان زیادی داره

بادام زمینی سرشار از انواع انتی اکسیدان که برای بدن بسیار مفید و کاربردی هستند. میزان آنتی اکسیدان موجود در دانه های بادام زمینی بیشتر از میوه هایی مانند سیب، هویج و چغندر است و میزان این آنتی اکسیدان ها با آنتی اکسیدان های موجود در انار، تمشک و توت فرنگی برابری می کنه.

بادام زمینی جریان خون رو بهبود می بخشه

رسوراترول فلاونوییدی است که برای اولین بار در انگور قرمز مورد مطالعه قرار گرفت و امروزه مشخص شده که این فلاونویید در بادام زمینی هم موجوده؛ رسوراترول سبب بهبود جریان خون تا بیش از ۳۰٪ در مغز شده و خطر بروز سکته های مغزی رو به شدت کاهش می ده.

محققان معتقدن بهبود جریان خون در مغز به علت اینه که رسوراترول سبب تحریک تولید و یا ترشح اکساید نیتریک (NO) در دیواره های رگهای خونی (اندوتلیوم) شده و این امر سبب ارسال سیگنال های استراحت به رگها، باز شدن رگها و افزایش جریان خون می شه؛ طبق مطالعات انجام شده میزان اکساید نیتریک در خون افرادی که از منابع غذایی رسوراترول بهره بردن ۲۵٪ بیشتر از افراد معمولیه.

بادام زمینی از بروز سرطان جلوگیری می کنه

مطالعات نشون داده مصرف بادام زمینی در رژیم غذایی روزانه می توانه از بروز سرطان روده بزرگ پیشگیری بکنه، سرطان روده بزرگ سومین سرطان شایع در سراسر جهان است، توصیه می شه بادام زمینی رو به صورت تازه و خام مصرف کرده و از مصرف بادام زمینی شور خودداری کنین؛ چون بادام زمینی شور به خصوص در بانوان سبب افزایش بروز سرطان می شه.  

محققان معتقدن مصرف بادام زمینی به علت داشتن ترکیباتی مانند اسید فولیک، فیتوسترول ها، اسید فیتیک و رسوراترول می تونه اثراتی ضد سرطانی بالایی داشته باشه.

بادام زمینی از قلب محافظت می کنه

بیماری های قلبی یکی از مهمترین دلایل مرگ و میر در سراسر جهان به حساب میان. مطالعات نشون دادن که خوردن بادام زمینی و همچنین انواع دیگر آجیل ممکنه از بیماری قلبی جلوگیری بکنه، قابل ذکره که بادام زمینی حاوی تعدادی ماده مغذی سالم برای قلبه که شامل منیزیم، نیاسین، مس، اسید اولئیک و آنتی اکسیدان های متعدد مانند رسوراترول است.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص کنجد، نکات و اطلاعات دارویی

بادام زمینی منبع خوبی از چربی های اشباع نشده است که برای افزایش سلامتی قلب مفید هستند. مطالعات انجام شده نشون می دن که مصرف بادام زمینی سبب بهبود کارایی قلب شده و می تونه تا ۲۱٪ میزان بروز حملات قلبی رو کاهش بده. این ماده همچنین حاوی کوآنزیم ۱۰ است که این ماده سبب محافظت از قلب در هنگام کمبود اکسیژن مانند کوهنوردی در ارتفاعات بالا می شه. بادام زمینی حاوی چربیهای مفید و سالم مانند اسید اولئیکه، این اسید در روغن زیتون هم موجوده و مزایای زیادی برای افزایش سلامتی قلب و عروق داره.

خواص سلامتی بادام زمینی

بادام زمینی به عملکرد دستگاه گوارش کمک می کنه

 بادام زمینی منبعی خوب از فیبره که سبب بهبود عملکرد روده شده و به هضم غذا کمک می کنه. مصرف مداوم بادام زمینی در رژیم غذایی روزانه از بروز سرطان روده و تشکیل سنگهای صفراوی در بدن پیشگیری می کنه. این ماده حاوی فیبره که خطر ابتلاء به سرطان روده بزرگ رو کاهش می ده.

بادام زمینی مانع از ایجاد سنگ صفرا می شه

سنگهای صفراوی تقریباً 10-25٪ از بزرگسالان ایالات متحده رو تحت تأثیر قرار می ده، دو مطالعه مشاهده ای نشون می دن که مصرف مکرر بادام زمینی ممکنه خطر سنگ صفرا رو در مردان و زنان کاهش بده. از اونجا که بیشتر سنگهای صفراوی عمدتا از کلسترول تشکیل شده اند، ممکنه بادام زمینی اثرات کاهش کلسترول داشته باشه. بر طبق این مطالعات مصرف بادام زمینی تولید سنگهای کیسه صفرا رو به خصوص در بانوان کاهش می ده.

بادام زمینی از زوال عقل ممانعت می کنه

بیماری هایی مانند آلزایمر و زوال عقل بر اثر آسیب های مغزی و کمبود ویتامین و نیاسین ایجاد می شن، تحقیقات نشون داده است مصرف غذاهای غنی از ویتامین و دارای نیاسین سبب کاهش بروز بیماری آلزایمر و زوال عقل می شه. بادام زمینی منبعی غنی از این  و نیاسین محسوب می شه، پس مصرف اون می تونه به جلوگیری از زوال عقل و آلزایمر کمک زیادی بکنه.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص کشمش، نکات و اطلاعات دارویی

بادام زمینی به کاهش وزن کمک می کنه

غذاهای حاوی مقدار زیادی پروتئین می تونن به شما کمک بکنن تا با کالری کمتری احساس سیری داشته باشین. در میان مغزها، بادام زمینی از نظر تعداد پروتئین، بعد از بادام درختی است. مطالعات نشون داده افرادی که مقدار متوسط ​​بادام زمینی رو در رژیم غذایی خود دارند چاق نخواهند شد. در واقع بادام زمینی می تونه به کاهش وزن اونا کمک بکنه.

مطالعات نشون داده است مصرف آجیل هایی مانند دانه های بادام زمینی دو بار در هفته می تونه از چاقی جلوگیری کرده و روند بازگشت اضافه وزن رو خنثی بکنه. بر طبق تحقیقات مصرف آجیل ها و به خصوص بادام زمینی علاوه بر لاغری، در بانوان سبب افزایش طول عمر و کاهش بروز بیماری ها هم می شه.

بایدها و نبایدهای مصرف بادام زمینی

بادام زمینی از دیدگاه طب سنتی ایران طبیعت معتدل داره و مصرف اون برای همه مناسبه. حساسیت به بادام زمینی یک واکنش حساسیتی قوی است که ممکنه در برخی افراد بروز بکنه؛ علایم این واکنش عبارتند از شکم درد، استفراغ، تورم لبها و گلو که سبب کاهش و سختی تنفس می شه و حتی ممکنه در صورت عدم درمان منجر به مرگ می شه؛ به همین علت افرادی که به این آجیل حساسیت دارن، توصیه می شه از هیچ نوع محصول حاوی بادام زمینی مصرف نکنند.

بادام زمینی حاوی مقادیری اگزالات است که به افرادی که مشکلات کلیوی دارند؛ توصیه میشود از این آجیل کمتر میل کنند، قارچ آسپرژیلوس (قارچ عامل بروز آفلاتوکسین) در دمای ۳۰ تا ۳۶ درجه سانتیگراد و در رطوبت بالا شروع به رشد می کند، به همین علت توصیه میشود بادام زمینی را در مکانی خشک و سرد نگهداری کنید.

بادام زمینی یکی از آجیل های حساس و مستعد ابتلا به عفونت های قارچی به خصوص آفلاتوکسین است؛ آفلاتوکسین ماده ای بسیار سمی، قدرتمند و خطرناکه که می تونه سبب بروز سیروز کبدی و سرطان بشه؛ توصیه می شه بادام زمینی رو بر روی حرارت به اصطلاح بو داده و سپس میل کنین و یا از بادام زمینی های بو داده شده استفاده کنید؛ حرارت سبب کاهش خاصیت سمی آفلاتوکسین در آجیل ها می شه و هضم آجیل ها رو راحت تر می کنه.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص تخم کدو، نکات و اطلاعات دارویی

مصارف و کاربردهای بادام زمینی

بادام زمینی رو می توان به صورت خام، بو داده، آب پز، سرخ شده، پودر شده یا کره بادام زمینی تهیه و استفاده کرد. خوردن بادام همراه با پوست نازک و کاغذی از نظر غذایی بسیار مفیده، زیرا پوست حاوی بسیاری از آنتی اکسیدان ها و مواد شیمیایی گیاهیه.

بادام زمینی رو در تهیه انواع کلوچه یا پای به کار ببرید، با بادام زمینی می تونید ساندویچ کره بادام زمینی و موز درست کنید، همچنین می تونین ماست خودتون رو با بادام زمینی مخلوط کرده و طعم جالبی تجربه کنید. در بسیاری از نقاط دنیا بادام زمینی رو در سالاد می ریزند و یا به عنوان مکمل به غذاهای سرخ شده یا رشته فرنگی اضافه می کنند.

کره بادام زمینی یکی از پر مصرف ترین کره های گیاهی در سراسر جهانه و در هنگام صبحانه از این کره استفاده می شه. در شهرهای جنوبی هند و سریلانکا از روغن بادام زمینی مانند روغن زیتون و یا سويا برای پخت انواع غذاها و سالادها استفاده می کنند. از بادام زمینی به شکل خام یا بو داده در تهیه انواع بیسکویت ها، بستنی ها و انواع کیکها هم استفاده می شه.

کاربردهای مختلف بادام زمینی

جدول ارزش غذایی بادام زمینی

بادام زمینی از درشت مغذی ها و ریز مغذی هایی مطابق با جداول زیر تشکیل شده است که ارزش غذایی آن را می سازند.

تشکیل دهنده اصلیمقدار در100 گرم
انرژی (کالری)567 کیلوکالری
کربوهیدرات16.13 گرم
پروتئین25.80 گرم
چربی49.24 گرم
آب6.50 گرم
فیبر8.50 گرم
قند3.97 گرم
کلسترول0.00 میلی گرم

ویتامین های بادام زمینی

نام ویتامینمقدار در 100 گرم
ویتامین A0.00 میکروگرم
ویتامین D0.00 میکروگرم
ویتامین E8.33 میلی گرم
ویتامین K0.00 میکروگرم
ویتامین C0.00 میلی گرم
تیامین (B1)0.64 میلی گرم
ریبوفلاوین (B2)0.14 میلی گرم
نیاسین (B3)12.07 میلی گرم
کولین (B4)52.50میلی گرم
پانتوتنیک اسید (B5)1.77 میلی گرم
ویتامین B60.35 میلی گرم
فولات (B9)240.00میکروگرم
ویتامین B120.00 میلی گرم

مواد معدنی بادام زمینی

نام ماده معدنیمقدار در 100 گرم
کلسیم92.00 میلی گرم
آهن4.58 میلی گرم
منیزیم168.00 میلی گرم
فسفر376.00 میلی گرم
پتاسیم705.00 میلی گرم
سدیم18.00 میلی گرم
روی3.27 میلی گرم
مس1.14 میلی گرم
منگنز1.93 میلی گرم
سلنیم7.20 میکروگرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از کوکی ها استفاده می کند.