خواص بادام، کاربرد و اطلاعات دارویی

بادام یکی از مشهورترین و خوشمزه ترین خشکبار و آجیل های موجود در دنیاست که غیر از خواص درمانی و بهداشتی، مزایای تغذیه ای زیادی هم داره. در بیشتر کشورهای آسیایی از بادام به عنوان تقویت کننده پوست و مو استفاده کرده و از گذشته های دور مصرف اون رو برای اهداف زیبایی پوست و مو توصیه می کرده اند. در ادامه به اطلاعاتی درباره خواص بادام و اطلاعات کاملی از اون می پردازیم:

بادام چیه؟

بادام با نام علمی Prunus amygdalus و اسم انگلیسی Almond، یکی از گیاهان تیره گل سرخیان است، این درخت اندازه ای متوسط، برگهای نیزه ای با حاشیه دندانه دار داشته و دارای گل در اوایل بهار است. میوه ی اون یک شفت با پوشش خارجی پرزداره که برون بر نامیده می شه و پوسته سخت و شبکه دار یا درون بر رو در بر می گیره.

دانه یا میوه اون دارای یک مغز است که به وسیله پوشش های سفتی محصور شده است. در دنیا دو نوع درخت بادام وجود دارد که شامل نوع دارای گلهای صورتی است که بادام شیرین تولید می کنه و نوع دیگه ی اون با گل های سفید، میوه ی بادام تلخ تولید می کنه. البته بادام ها به صورت کلی انواع زیادی مانند بادام زمینی، بادام هندی، درختی و … داره که منظور ما اینجام همون بادام درختی که به دو نوع تلخ و شیرین تقسیم می شن.

یک مقاله مرتبط و مفید
تخمه آفتابگردان، خواص و اطلاعات دارویی

تاریخچه بادام

سابقه کشت درخت بادام به چهار هزار سال می رسه؛ محققان معتقدن منشاء درخت بادام از منطقه بین النهرین و کشور ایران، مناطق غربی آسیا و شمال آفریقا سرپشمه گرفته است. بادام یکی از مواد غذایی با سابقه طولانی و باستانی محسوب می شه، رومیان به بادام، مهره یونانی لقب داده بودند و بادام رو کشت می کردند.

امروزه بادام در کشورهای حوزه دریای مدیترانه اسپانیا، ایتالیا، پرتغال و مراکش، آسیا (ایران و پاکستان) و آمریکای شمالی (کالیفرنیا) به شکل تجاری کشت و تکثیر می شه؛ بزرگترین تولید کننده بادام در جهان، کشور آمریکا است، آمریکا با تولید سالیانه ۷۵۰ هزار تن بزرگترین تولید کننده این آجیل محسوب می شه، پس از آمریکا، کشورهای اسپانیا، ایران، ایتالیا، مراکش، سوریه، تونس، ترکیه، الجزایر و کشور یونان در رده های بعدی قرار دارند.

از نظر تولید، کشور ایران مقام چهارم رو در جهان داراست، بزرگترین وارد کننده بادام در جهان کشور آلمانه، پس از اون، کشورهای ژاپن، هلند، فرانسه، انگلستان، کانادا، هند و اسپانیا در رتبه های بعدی وارادات قرار دارند؛ از بادام به صورت های مختلفی از جمله در صنایع دارویی، عطر سازی و در شیرینی سازی ها بهره برده می شه.

بادام چیه؟

خواص بادام

بادام چه به صورت تازه و چه خشک فواید زیادی داره، در ادامه به نمونه هایی از اونا اشاره می کنیم:

بادام به سلامت قلب کمک می کنه.

بادام محتوی روغن های چرب اشباع نشده است که مانند روغن زیتون برای ارتقاء سلامتی قلب مفید است. مطالعات نشون داده است که مصرف مغز بادام می تونه سبب کاهش کلسترول خون شده و از بروز بیماریهای قلبی در انسان پیشگیری بکنه. مصرف بادام همچنین به علت داشتن ویتامین E که یک آنتی اکسیدان طبیعی محسوب می شه، سبب کاهش ۸ تا ۱۲ درصدی میزان کلسترول خون شده و از بسیاری از بیماری های که به خاطر چربی خون و همچنین فعالیت رادیکال های آزاد ایجاد می شن، جلوگیری می کنه.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص پسته، نکات و اطلاعات دارویی

بادام به کنترل قند خون کمک می کنه

بادام دارای کربوهیدرات کمی است اما چربی سالم، پروتئین و فیبر زیادی داره، همین امر اون رو به گزینه ای مناسب برای افراد دیابتی تبدیل می کنه. یکی دیگر از مزایای بادام، میزان بالای منیزیم اونه، منیزیم یک ماده معدنی است که در بیش از 300 فرآیند بدن از جمله کنترل قند خون دخیل است. RDI فعلی منیزیم 310-420 میلی گرم بوده و 2 اونس بادام تقریبا نیمی از این مقدار رو تأمین می کند .

 25 تا 38٪ افراد مبتلا به دیابت نوع 2 از نظر منیزیم کمبود دارن، اصلاح این کمبود به طور قابل توجهی سطح قند خون را کاهش می ده و عملکرد انسولین رو بهبود می بخشه. افراد بدون دیابت هم در هنگام ایتفاده از بادام کاهش قابل توجهی در مقاومت به انسولین در خودشون مشاهده می کنند، این نشون می ده که غذاهای پر منیزیم مانند بادام ممکنه به جلوگیری از سندرم متابولیک و دیابت نوع 2 کمک بکنه، که هر دو از مشکلات عمده سلامتی هستند.

بادام سطح فشار خون رو تنظیم می کنه

منیزیم موجود در بادام ممکنه به کاهش سطح فشار خون کمک بکنه، فشار خون بالا یکی از عوامل اصلی حملات قلبی، سکته های مغزی و نارسایی کلیه است. کمبود منیزیم به خودی خود موجب نوسان در مقدار فشار خون می شه، صرف نظر از اینکه شما اضافه وزنداشته باشید یا نه. مطالعات نشون می دن که اصلاح کمبود منیزیم می تونه منجر به کاهش عمده فشار خون هم بشه. افزودن بادام به رژیم غذایی می تونه تأثیر بسزایی در تنظیم فشار خون داشته باشه.

بادام می تونه سطح کلسترول رو کاهش بده

سطح بالای لیپوپروتئین های LDL در خون شما که به اون کلسترول “بد” هم می گن، یک عامل خطر شناخته شده برای بیماری های قلبی است. رژیم غذایی می تونه تأثیرات مهمی بر سطح LDL بذاره. برخی از مطالعات نشون داده اند كه بادام باعث كاهش سطح LDL می شه.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص گردو، نکات و اطلاعات دارویی

یک مطالعه 16 هفته ای بر روی 65 فرد مبتلا به دیابت نشون داد که یک رژیم غذایی با تأمین 20٪ کالری از بادام باعث کاهش سطح کلسترول LDL به طور متوسط ​​12.4 میلی گرم در دسی لیتر می شه. مطالعه دیگری نشون داد که خوردن 1.5 اونس (42 گرم) بادام در روز کلسترول LDL رو 5.3 میلی گرم در دسی لیتر کاهش می ده، در حالی که کلسترول HDL “خوب” رو حفظ می کنه.

خواص سلامتی بادام

بادام گرسنگی رو کاهش می ده و میزان کل کالری دریافتی رو پایین میاره

بادام کربوهیدرات کم و پروتئین و فیبر زیادی داره، پروتئین و فیبر برای افزایش احساس سیری موثر شناخته شده اند. این می تونه به فرد کمک کنه کالری کمتری مصرف بکنه. یک مطالعه چهار هفته ای بر روی 137 شرکت کننده نشون داد که یک وعده روزانه 1.5 اونس (43 گرم) بادام به طور قابل توجهی گرسنگی و میل به غذا خوردن رو کاهش می ده. بسیاری از مطالعات دیگر از اثرات مبارزه با گرسنگی آجیل بحث کرده اند.

بادام به کاهش وزن کمک می کنه

آجیل ها حاوی چندین ماده مغذی هستن که بدن فرد برای تجزیه و هضم اونا تلاش می کنه، بدن انسان حدود 15٪ از کالری آجیل رو جذب نمی کنه. علاوه بر این، برخی شواهد نشون می دن که خوردن آجیل می تونه متابولیسم رو کمی افزایش بده. آجیل به دلیل خاصیت اشباع کنندگی، افزودنی خوبی برای رژیم غذایی موثر در کاهش وزن است.

در یک مطالعه، یک رژیم غذایی کم کالری با 3 اونس (84 گرم) بادام باعث کاهش وزن 62٪ در مقایسه با رژیم غذایی غنی از کربوهیدرات های پیچیده شد، مطالعه دیگری بر روی 100 زن دارای اضافه وزن نشون داد که کسانی که بادام مصرف می کنند، وزن بیشتری نسبت به رژیم های بدون آجیل کاهش می دن. اونا همچنین بهبودهایی رو در دور کمر و سایر نشانگرهای سلامتی نشان دادند. بادام با وجود سرشار از چربی، قطعاً غذایی دوستانه برای کاهش وزن است.

یک مقاله مرتبط و مفید
فندق، خواص و اطلاعات دارویی

بادام خطر ابتلا به سرطان رو پایین میاره

یک مطالعه در سال 2015 مصرف آجیل و خطر ابتلا به سرطان رو بررسی کرد. نویسندگان خطر ابتلا به سرطان پستان رو در بین افرادی که مقادیر بیشتری بادام زمینی، گردو و بادام مصرف می کنند، افرادی که بادام مصرف کرده بودند، در مقایسه با افرادی که مصرف نمی کنن، دو یا سه برابرکمتر در ریسک ابتلا قرار دارند. بر طبق مطالعات نظر می رسه بادام زمینی، بادام یک عامل محافظ برای پیشرفت سرطان پستان است.

بادام سلامت استخوان رو تقویت می کنه

بادام حاوی کلسیم، منیزیم، منگنز، مس، ویتامینK ، پروتئین و روی است که همه اونا برای تقویت و سلامت استخوان کاربردی هستند و می تونن به سلامت استخوان کمک بسیاری بکنند. کارشناسان حوزه سلامت توصیه کرده اند بادام رو به عنوان راهی برای کسب برخی از مواد مغذی و تقویت استخوان در رژیم غذایی کنجانده بشه.

بادام به تقویت قوای جنسی کمک می کنه

خشکباری مانند گردو، پسته و بادام از گذشته تا به امروز به خاطر مواد مغذی، پروتئین و خواص دارویی که داشتند مورد توجه خاصی بودن و هنوز هم استفاده می شن. گاهی برای رفع یا تقویت مشکلات جنسی مردان روش ها و مصرف گیاهان دارویی و میوه ها رو توصیه می کنند. از گذشته برای تقویت میل و قوای جنسی و همچنین رفع مشکلاتی مانند سردی و بی میلی جنسی بادام رو تجویز می کردند. بادام به دلیل داشتن مواد مفذی در ترکیباتش به تقویت قوای جنسی می پردازه.

بایدها و نبایدهای مصرف بادام

بادام شیرین از دیدگاه طب سنتی ایران دارای طبعی گرم و تره و مغز بادام تلخ، خیلی گرم و خشک محسوب می شه. بادام بو داده مقوی معده بوده و قابض است. مالیدن روغن بادام بر روی پوست التهاب رو رفع کرده و سوختگی رو درمان می کنه. بادام برای معده های ضعیف و سرد خوب نیست و اشخاصی که معده ضعیفی دارند بهتر است بادام رو با شکر میل بکنند.

یک مقاله مرتبط و مفید
بادام هندی، خواص و اطلاعات دارویی

بادام چون سنگینه نباید در خوردن اون افراط کرد و مقدار مصرف اون نباید در روز بیش از ده عدد باشه. بادام حاوی مقادیری اگزالات است که برای افرادی که از مشکلات کلیه و سنگهای صفراوی رنج می برند؛ می تونه مشکل ساز باشه به همین علت توصیه می شه این افراد از مصرف مقادیر زیاد بادام خودداری کنند.

بایدها و نبایدهای مصرف بادام

مصارف و کاربردهای بادام

بادام رو به شکل تازه یا بو داده می تونین میل کنید و برای افزایش جذب ویتامینها، توصیه می شه با معده خالی بادام رو میل کنید و یا می تونین بادامها رو در آب خیس نموده و سپس میل نمایید.. بادام به علت داشتن روغن باید در محلی مناسب و به دور از آفتاب ذخیره بشه، بدین منظور کافی است بادامها رو در ظروفی در بسته و در محلی خشک و خنک نگهداری کنید.

اگر بادام ها رو در محلی سرد مانند یخچال نگهداری کنید تازگی خودشون رو بهتر حفظ کرده و دیرتر فاسد می شن. در یخچال بادام رو می تونین برای حداکثر چهار ماه تازه نگهداری کنید، ولی اگر بادام ها رو در فریزر نگهداری کنید این مدت به یک سال افزایش پیدا می کنه.

جدول ارزش غذایی بادام

بادام از درشت مغذی ها و ریز مغذی هایی مطابق با جداول زیر تشکیل شده است که ارزش غذایی آن را می سازند.

تشکیل دهنده اصلیمقدار در100 گرم
انرژی (کالری)575 کیلوکالری
کربوهیدرات21.67 گرم
پروتئین21.22 گرم
چربی49.42 گرم
آب4.70 گرم
فیبر12.20 گرم
قند3.89 گرم
کلسترول0.00 میلی گرم

ویتامین های بادام

نام ویتامینمقدار در 100 گرم
ویتامین A0.00 میکروگرم
ویتامین D0.00 میکروگرم
ویتامین E26.22 میلی گرم
ویتامین K0.00 میکروگرم
ویتامین C0.00 میلی گرم
تیامین (B1)0.21 میلی گرم
ریبوفلاوین (B2)1.01 میلی گرم
نیاسین (B3)3.39 میلی گرم
کولین (B4)52.10میلی گرم
پانتوتنیک اسید (B5)0.47 میلی گرم
ویتامین B60.14 میلی گرم
فولات (B9)50.00میکروگرم
ویتامین B120.00 میلی گرم

مواد معدنی بادام

نام ماده معدنیمقدار در 100 گرم
کلسیم264.00 میلی گرم
آهن3.72 میلی گرم
منیزیم268.00 میلی گرم
فسفر484.00 میلی گرم
پتاسیم705.00 میلی گرم
سدیم1.00 میلی گرم
روی3.08 میلی گرم
مس1.00 میلی گرم
منگنز2.29 میلی گرم
سلنیم2.50 میکروگرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از کوکی ها استفاده می کند.