بهترین روش استفاده از گیاهان دارویی کدام است؟

در این متن سعی داریم روش استفاده از گیاهان دارویی رو براتون بگیم، اگه به استفاده از این گیاهان علاقه مندین پیشنهاد می کنیم با ما همراه باشین تا روش های درست مصرف اونا رو یاد بگیرین:

سالیان درازیه که گیاهان دارویی برای درمان بیماری های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرن و مردم از خواص سلامت اونا به روش های محتلفی بهره می گیرن، توانایی های بهبود و ترمیمی انواع مختلف گیاهان دارویی بسیار چشمگیر بوده و در طب سنتی برای رفع و درمان انواع بیماری ها از این گیاهان استفاده می کنن.

نمیشه انکار کرد که گیاهان از دیرباز به عنوان یک پایه ی دارویی برای استفاده ی عموم شناخته شده هستن، اما روش های استفاده و به کار گیری اونا با توجه به نیاز و نوع بیماری متفاوت ظاهر می شه. البته باید بگیم به صورت کلی تمامی روش های استفاده در یک نکته مشترک عمل می کنن و اون بهره گیری بدن ما از مواد موثره و دارویی گیاهانه.

گیاهان دارویی

روش استفاده از گیاهان دارویی

در مطلب حاضر سعی می کنیم رایج ترین روش های استفاده و به کارگیری گیاهان دارویی رو براتون بنویسیم، امیدواریم مورد توجه تون قرار بگیره، با ما باشین:

دم كرده

بهترين و با ارزشترين روش تهيه داروهاي گياهي همین روش دم کردن است، که از گذشته تا امروز مورد توجه بوده و می شه گفت خواص این روش از بقیه روش ها بیشتره، و این مسئله به این خاطره که اكثراً مواد با ارزش و مؤثر گياهان داروئي در اثر جوشيدن زیاد از بين خواهد رفت و لی با دم کردن غلطت و تاثیر بیشتری پیدا می کنن.

دم كرده ها یا به نوعی دیگه دمنوش ها به ایت ترتیب درست می شن که؛ مقدار تعيين شده ای از گياه دارویی رو با مقدار مناسبی آب جوش مخلوط كرده و خوب هم مي‌زنن، بعد روي ظرف حاوی دمنوش رو پوشونده و به حال خود مي‌ذارن تا 30-15 دقيقه دم بكشه، سپس اون رو صاف کرده و مصرف مي‌كنن.

دم كرده

جوشانده

همونطور که گفتیم جوشاندن زیاد خواص بسیاری از گیاهان دارویی رو از بین می بره، پس در این روش بايد توجه داشته باسین كه این کار رو براي داروهائي انجام بدین كه از ريشه، ريزوم، پوست، رزين يا دانه‌های گیاهی تهيه مي‌شن و يا وقتی از این روش استفاده کنین که اطمينان پیدا کنین مواد مؤثر گیاه در اثر حرارت از بين نمي‌رن و يا اين مواد بوسيلة آب سرد يا جوشيده از سلول گياهي حل و خارج نمي‌شن.

یک مقاله مرتبط و مفید
علف هیضه، خواص و اطلاعات دارویی

جوشانده هم بر اساس نوع گیاه و عصاره ی حاصله به چند روش انجام می شه که در زیر نام می بریم:

  • جوشاندن ملايم؛ براي تهيه ی اين نوع از عصاره ی داروها مقدار مشخصی از گياه رو با 250 میلی ليتر آب جوش مخلوط كرده و مي‌ذارن كه كمي غل بزنه، بعد اون رو از روی حرارت برداشته و مي ذارن كه چند دقيقه ای دم بكشه و در پایان اون رو صاف کرده و مصرف می کنن.
  • جوشانده معمولي؛ براي تهيه ی اين نوع عصاره، مقدار مناسبی از گياه دارویی رو با 250 میلی ليتر آب سرد مخلوط كرده و مي‌ذارن کامل بجوشه، بعد از جوشیدن، عصاره ی به دست اومده رو صاف و مصرف می کنن.
  • جوشانده قوي؛ براي تهيه اين نوع، بار اول مانند روش جوشانده ی معمولي مقدار مناسبی از گياه رو با 250 میلی ليتر آب سرد مخلوط كرده و مي‌ذارن بجوشه. بعد اون رو روی حرارت می بردارن، بعد روي ظرف جوشونده رو می پوشونن و مي‌ذارن كه به مدت 10 دقيقه دم بكشه. در انتها اون رو صاف کرده و آماده ی مصرف می کنن.
جوشانده

خيسانده

روش دیگه ی تهیه ی عصاره از گیاه روش خیساندن اوناست، خیساندن هم به دو روش انجام می شه که به صورت کامل توضیح می دیم:

  • خيسانده با آب سرد؛ در حالت کلی خيساندن رو بیشتر براي گياهاني استفاده می کنن كه مواد مؤثره ی اونا در اثر حرارت از بین رفته يا تبخير مي‌شن. براي انجام خیساندن به این روش، روي مقدار مشخصی از گياه مقدار 250 میلی ليتر آب سرد می ریزن، بعد درب ظرف رو پوشونده و مي‌ذارن كه 6 تا 12 ساعت بمونه. اگه ميزان استراحت طولاني‌تر باشه عصاره قوي‌تر می شه.
  • خيسانده‌هاي الكلي؛ روش خیساندن با الکل براي گياهاني بكار مي‌ره كه مواد مؤثره ی اونا در آب حل نمي‌شن. در این روش، بر روي مقدار معین شده ی گیاه مقداري از الكل اتيليك 60 درصد مي‌ريزن كه تمام قسمتهاي گياه رو  بپوشونه، بعد در ظرف رو بسته و برای چند روزي کنار مي‌ذارن.
خیسانده ی گیاهی

شيرابه

براي گرفتن شیره یا در اصطلاح درست تر شيرابه گياهان داروئي، از گیاه تازه استفاده می کنن. گياه تازه رو در خرد کن گذاشته و خوب له می کنن، بعد از این مرحله اون رو داخل يك پارجه تميز ریخته و فشار مي‌دن. براي مصرف و به کارگیری اين نوع دارو به صورت خوراكي معمولاً يك قاشق مرباخوري از شیره ی به دست اومده رو در شير يا آب حل کرده و مصرف مي‌كنن.

شيرابه

پودر

براي درست کردن پودر گیاهی، گياه دارویی خشك شده رو در هاون سنتی یا خرد کن های مخصوص ریخته و به صورت پودر در میارن و بعد از اون با الك یا فیلتر زیر تمیز مي‌كنن. برای استفاده در ماصرف خوراكي مقدار مناسبی از پودر تهیه شده رو در يك قاشق غذاخوري شير يا آب حل كرده و مصرف مي‌كنن. در مصرف خارجي هم پودر رو روی قسمت مورد نظر می پاشن.

پودر گیاهی

ضماد (كمپرس)

معمولاً ضمادها رو برای از بین بردن كبودي یا كوفتگي، احتقان، التهاب، كشيدن چرك از دمل‌ها، آرام كردن خراش‌ها و كشيدن سموم از بدن به کار می برن و برای این منظور گياهان داروئي مشخص شده برای نوع بیماری رو به صورت خمير میارن و به طور مستقيم روي محل مورد نظر قرار مي‌دن. يا اینکه اون رو روي پارچه تميزی كشيده و استفاده مي‌کنن.

ضماد

بانداژ

بانداژ کردن با گیاه دارویی رو معمولاً به سه روش ذکر شده در زیر انجام می دن:

  • بانداژ يا كمپرس مرطوب نوع اول؛ براي استفاده از داروی به دست اومده به این روش 10 گرم از گياه مورد نظر رو در 250 میلی ليتر آب مانند چاي دم کرده و بعد اون رو صاف می کنن، بعد از ضاف کردن اون رو چلانده و گرم گرم (نه خیلی داغ) به صورت كمپرس روی موضع به كار مي‌برن.
  • بانداژ يا كمپرس مرطوب نوع دوم؛ در این روش گیاه خورد شده رو در يك كيسه پارچه‌اي قرار می دن بعد اون رو داخل آب جوش می ذارن؛  بعد از این مرحله اون رو صاف كرده و همانند روش 1 عمل کمپرس می کنن.
  • كمپرس‌هاي گرم و خشك؛ براي درست کردن اين نوع از داروی گیاهی، گياه خورد کرده رو درون يك كيسه ی تميز سفيد قرار داده و به صورت خشك و بدون آب حرارت می ذن، بعد از حرارت دیدن گیاه اون رو به صورت كمپرس روي محل مورد نظر قرار مي‌دن.
بانداژ

داروهاي مخصوص شستشو

در این روش گياهان دارويي مورد نظر رو خورد کرده و همونطوری که چایی رو دم می کنن آماده ش می کنن، بعد از این مرحله زخمهای مورد نظر رو با اون شستشو داده و ضد عفونی می کنن.

داروهاي مخصوص شستشو

داروهایی برای حمام

براي استفاده از گیاهان دارویی در حمام، 100 گرم از گياه خورد شده رو در يك ليتر آب می جوشونن و سپس صاف مي‌كنن، بعد از صاف شدن کامل اون رو به مايع داخل وان یا لگن اضافه مي‌كنن و توی اون می نشینن. در تهيه ی مايع دارویی برای حمام و شستن پا كافيه كه 40 گرم از گياه دارویی رو در 250 میلی ليتر آب بجوشونین و پس از سرد کردن به كار ببرین.

داروهایی برای حمام

برای نکته ی نهایی عرض کنیم که حتما توجه داشته باشین اگه خودتون داروهایی گیاهی رو از صحرا تهیه می کنین با اطمینان کامل استفاده کنین، یا اگر از بازار تهیه می کنین مطمئن بشین که از عرضه كنندگان سالم و اطمینان دار تهيه و مصرف کنین. چون ممكنه گياهان تهيه شده به صورت درست چیده، خشك، انبار و نگهداري نشده باشن. از مصرف گياهان ناسالم و نادرست هيچ‌ اثر درماني مطلوبی حاصل نمی شه.

یک مقاله مرتبط و مفید
دمنوش چیست؟ و چه خواصی دارد؟

برای مصرف گیاهان دارویی باید حتما به دستور تهيه دارویی كه در نسخه تون اومده دقت بکنین ( به صورت دم كرده، جوشانده و یا خيسانده) چون روشهاي تهيه ی دارو با توجه به مواد مؤثر موجود در گياه و نوع و حجم خروجی عصاره انجام می شه و بعد از مصرف اثر درماني خودشون رو نشون می دن.

2 دیدگاه برای “بهترین روش استفاده از گیاهان دارویی کدام است؟

    • Amir.R گفته:

      با سلام ببخشین منظورتون رو متوجه نشدیم، برای راهنمایی در واتساپ پیام بدین با تشکر.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از کوکی ها استفاده می کند.