خواص عرق زنیان برای کاهش کلسترول و کاهش فشار خون

یکی از عرقیات گیاهی با خواص و کاربردهای درمانی زیاد، همین عرق زنیان معروفه که از گذشته تا الان مورد استفاده است، با ما همراه باشین تا اطلاعاتی کلی از این عرق، خواص و کاربردهای اون بهتون بدیم:

گیاه زنیان با نام علمیTrachyspermum ammi در زبان انگلیسی با نام Ammi و در زبان فرانسوی SisonAmmi یا Ajowain  مشهوره. استفاده از زنیان در غذاهای هندی به صورت چشمگیری رایجه. اگرچه از اون به عنوان “دانه” یاد می شه، اما در اصل بذر، میوه گیاه زنیان یا آجووانه. از نظر رنگی سبز و با قهوه ای هستن و طعم تند و گاهی تلخ دارن. از لحاظ ظاهری شبیه به دانه ی زیره هستن، ولی طعم و عطر اونا به آویشن نزدیک تره.

زنیان

اغلب به صورت دانه های کامل استفاده می شن اما می شه به صورت پودر و به عنوان ادویه در پخت و پز هم به کار برده بشن. دانه های زنیان بسیار مغذی و سرشار از فیبر، آنتی اکسیدان ها، سایر ویتامین ها و مواد معدنی هستن. به همین دلیل، این گیاه با مزایای سلامتی همراه بوده و مدتهاست که در درمان های طب سنتی هند مورد استفاده قرار می گیرن.

عرق زنیان چیه؟

عرق زنیان، آب غلیظ یا عصاره ی خالص حاصل از بذر و گیاه زنیانه که با روش تقطیر آب به دست میاد، طبیعت این گیاه در طب سنتی گرم بوده و حاوی مقادیر زیادی تیامین، نیاسین، کلسیم، پتاسیم، سدیم، فسفر، آهن، تیمول، اسید های چرب و فیبره.

در طب سنتی از این گیاه برای تقویت معده، رفع قارچ و انگل، درمان اسهال، دافع رطوبات بدن و معده، نافع جهت ترک اعتیاد و عوارض اون و دارای خواص ضد عفونی کننده و ضد نفخ استفاده می کردن.

عرق زنیان چیه؟

خواص عرق زنیان

عرق زنیان دارای خواص منحصربفرد و زیادیه، در زیر بیشترین خواص این عرق رو براتون می نویسیم:

یک مقاله مرتبط و مفید
روغن کنجد برای کاهش چربی و کلسترول خون، ضد سرطان

عرق زنیان، باکتری ها و قارچ ها

دانه های زنیان دارای خاصیت قوی ضد باکتری و ضد قارچ هستن. این خواص به وجود دو ترکیب فعال اون یعنی تیمول و کارواکرول نسبت داده شده، که ثابت شده مانع از رشد باکتری و قارچ ها می شه. مطالعات آزمایشی نشون می دن که این ترکیبات ممکنه باکتریهای بالقوه مضر مانند اشرشیاکلی ( E. coli ) و سالمونلا ( ایجاد کننده ی مسمومیت غذایی و سایر شرایط سلامت )  رو از بین ببرن.

 یک مطالعه ی آزمایشگاهی ثابت کرد که بذرهای زنیان در مقایسه با سایر داروها و گیاهان دارویی در برابر باکتریها و قارچهای مقاوم به انواع دارو از جمله کاندیدا آلبیکنس، کاندیدا کروزی و Streptococcus mutans  مؤثرتر عمل کرده است.

عرق زنیان و سطح کلسترول

تحقیقات انجام شده روی حیوانات آزمایشگاهی نشون می ده که دانه های زنیان ممکنه سطح کلسترول و تری گلیسیرید رو تا حد زیادی کاهش بدن. سطح کلسترول بالا و تری گلیسیرید از عوامل خطر بیماری قلبیه. در یک مطالعه بر روی خرگوش، پودر بذر زنیان باعث کاهش کلسترول کلی، LDL (کلسترول) و سطح تری گلیسیرید شد.

در یک آزمایش مشابه، یک مطالعه بر روی موش آزمایشگاهی نشون داد که عصاره ی گیاه زنیان در کاهش کلسترول کل، تری گلیسیرید و LDL (کلسترول) مؤثر بوده و در عین حال تناسب سطح کلسترول HDL (خوب) رو هم نگه داشته. با این وجود، در هر دو مطالعه، پودر بذر زنیان فقط در درمان میزان کلسترول بالا هنگام مصرف در دوزهای بالا مؤثره.

 عرق زنیان و فشار خون

فشار خون بالا یک بیماری شایعه که احتمال ابتلا به بیماری و سکته های قلبی رو افزایش می ده، درمان سنتی این بیماری شامل استفاده از داروهای مسدود کننده ی کانال کلسیمه. این مسدود کننده ها مانع از ورود کلسیم به سلول های قلب فرد، شل شدن و باز شدن رگ های خونی شده و در نتیجه فشار خون پایین میاد.

برخی تحقیقات حاکی از اونه که تیمول ( یکی از اجزای اصلی دانه های زنیان ) ممکنه دارای اثرات انسداد کانال کلسیم بوده و می تونه به کاهش فشار خون کمک کنه. به عنوان مثال، مطالعاتی نشان دادن که عصاره گیاه زنیان باعث کاهش فشار خون در موش های آزمایشگاهی می شن.

عرق زنیان، زخم معده و سوء هاضمه

دانه های زنیان معمولاً به عنوان داروی خونگی برای مشکلات گوارشی در طب سنتی آیورودا مورد استفاده قرار می می گیره، برخی از مطالعات نشون می دن که عصاره ی گیاه زنیان ممکنه خاصیت مقابله با زخم معده، زخمهای مری و روده ی کوچک رو داشته باشه.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص دمنوش زرشک، دم کرده زرشک

برای اثبات این موضوع، یک مطالعه دو هفته ای بر روی موش آزمایشگاهی انجام شد و نشون داد که درمان با عصاره گیاه زنیان باعث بهبود زخم معده ناشی از ایبوپروفن می شه. این مطالعه نشون داد که اثر عصاره ی این گیاه در مقایسه با یک داروی معمول که برای درمان زخم معده استفاده می شه تقریبا مساویه.

 عرق دانه ی زنیان همچنین ممکنه از ایجاد گازهای معده جلوگیری کرده و به درمان سوء هاضمه ی مزمن هم کمک کنه. سوء هاضمه به عنوان درد و ناراحتی مداوم در قسمت بالای معده ی فرد تعریف می شه. تاخیر در تخلیه ی معده یکی از دلایل ایجاد سوء هاضمه است.

 جالب اینجاست در یک آزمایش ثابت شد که ادویه ی حاصل از دانه های زنیان باعث تسریع در روند تخلیه و عبور مواد غذایی از معده ی موش های آزمایشگاهی شده است، که این امر ممکنه به بهبود سوء هاضمه کمک برسونه.

عرق زنیان، سرفه و بهبود تنفس

برخی شواهد نشون می دن که عرق زنیان ممکنه از سرفه جلوگیری کرده و علایم دردناک اون رو تسکین بده. یک مطالعه بر روی خوکچه هندی نشون داد که بذرهای زنیان بیشتر از کدئین اثر ضد سرفه ای دارن، کدئین یک داروی رایج برای درمان سرفه هاست. در همین آزمایش ثابت شد دانه های زنیان همچنین ممکنه روند جریان هوا به ریه ها رو بهبود ببخشه.

در یک مطالعه روی مبتلایان به آسم، مشاهده شد که استفاده از عرق زنیان باعث افزایش جریان هوا به ریه ها طی 30-180 دقیقه بعد از تجویز این عرق شد، که می شه گفت اثری قابل مقایسه با داروی تئوفیلین، که یک داروی متداول آسمه داره.

عرق زنیان و اثرات ضد التهابی

التهابات می تونن معانی خوب یا بد داشته باشن. التهاب کوتاه یا کم روش طبیعی بدن برای محافظت در برابر بیماری یا انواع آسیب ها است. از طرف دیگه، التهاب مزمن می تونه اثرات منفی بر روی بدن فرد گذاشته و خطر ابتلا به برخی بیماری ها رو افزایش بده. از قدیم می گن که دانه های زنیان دارای اثرات ضد التهابی بوده و ممکنه التهاب رو در بدن فرد تا حد زیادی کاهش بده.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص شوید، دمنوش و عرق شوید و هر آنچه که باید در مورد این گیاه بدانید!

یک مطالعه بر روی موش ها نشون داد که عصاره یا عرق گیاه زنیان اثرات ضد التهابی معنی داری داره. در یک مطالعه ی مشابه به موش های مبتلا به آرتریت، عرق بذر زنیان رو به مدت 21 روز دادن، بعد ثابت شد که این عرق نشانگرهای التهابی مانند کاهش الاستاز رو کاهش داده، الاستاز یک آنزیم همراه با التهابه. با آزمایشاتی از این قبیل، دانشمندان نتیجه گرفتن که عرق گیاه زنیان ممکنه به عنوان درمانی برای بیماری های التهابی موصر باشه.

میزان و نحوه ی مصرف عرق زنیان

میزان و مقدار مصرف عرق زنیان در بزرگسالان به این صورت باید باشه که روزی سه مرتبه و هر بار دو قاشق غذاخوری عرق زنیان در کمی آب حل شده و بعد از صرف وعده های غذایی مصرف بشه. میزان مصرف در کودکان بایستی روزی سه بار و هر بار دو قاشق مرباخوری عرق زنیان رو در مقداری آب حل و بعد از صرف غذا مصرف کرد.

برای استعمال خارجی و جهت غرغره کردن، یک قاشق از این عرق رو در دهان ریخته و داخل گلو غرغره کنین و قورت بدین. یا اینکه دو قطره از این عرق رو داخل سوراخ های بینی چکانده و استنشاق کنین.

میزان و نحوه ی مصرف عرق زنیان

مضرات مصرف زیاد عرق زنیان

زنیان در مصرف اصولی مشکلی ایجاد نمی کنه اما مصرف بیش از حد اون ممکنه باعث ایجاد آلرژی و حساسیت بشه، این حساسیت ها با علائمی همانند سوزش در سطح پوست، سردردهای بی دلیل، حالت تهوع و استفراغ خودشون رو نشون می دن. برای کسانی که مبتلا به بیماری های کبدی هستن بهتر اینه که از عرق زنیان استفاده نکنن.

 چون اثرات این عرق بر روی جنین و زنان باردار اثبات نشده، به همین دلیل پزشکان و متخصصان پیشنهاد می کنن که زنان در دوران بارداری از مصرف عرق زنیان خودداری کنن.

در نهایت افراد دارای مزاج گرم نباید از این عرق استفاده کنن، در صورت استفاده به میزان خیلی کم و در ترکیب با گیاهان دارویی دارای طبع سرد مثل عرق شاتره و کاسنی، اون رو به کار ببرن. همچنین استفاده از این عرق برای بچه های زیر ۷ سال و افراد مبتلا به اختلالات غده ی تیروئید با احتیاط همراه باشه.

مضرات مصرف زیاد عرق زنیان

خرید عمده عرقیات گیاهی

امروزه به یمن فروشگاه های اینترنتی خرید عرقیات و محصولات مشابه اونا امری ساده و بدون رفت و آمد تلقی می شه، مشتریان گرامی بدون اتلاف وقت و هیچ گونه دردسر می تونن با مراجعه به سایت ما و یا تماس با کارشناسان ما برای سفارش و خرید عمده عرقیات گیاهی مورد نظر خودشون اقدام بکنن.

یک مقاله مرتبط و مفید
خواص عرق زیره برای کبد، فشار خون و قند خون

1 دیدگاه برای “خواص عرق زنیان برای کاهش کلسترول و کاهش فشار خون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از کوکی ها استفاده می کند.