آفات زرشک‌ ، امراض و بیماری های‌ رایج زرشک

در این متن سعی داریم آفات زرشک، امراض و بیماری های رایج این گیاه رو براتون تشریح کنیم. نظر به‌ اينكه‌ يكي‌ از زنگهاي‌ مهم‌ غلات‌ مرحله‌ اسيديش‌ رو روي‌ زرشك‌ تشكيل‌ ميده بعضاً تصور مي‌شه اگر بوته‌هاي‌ زرشک رو منهدم‌ بکنن، باعث‌ رتبه‌ كلي‌ اين‌ زنگ‌ مي‌شه. گیاه و میوه زرشک آفات مختلفی دارن که در زیر به تعدادی از اونا اشاره می کنیم:

زنگ زرد

رنگ‌ زرد غلات‌ كه‌ عامل‌ اون Puccinia striformis west هست و مهمترين‌ بيماري‌ غلات‌ در ايران ‌محسوب‌ مي‌شه، در تمام‌ نواحي‌ كشور با آب‌ و هواي‌ مختلف‌ شيوع‌ داره و در سالهاي‌ طغياني‌ در مناطق‌ مستعد كه‌ نژاد محصول بر خسارت‌ نيز شيوع‌ داشته‌ باشه، تا 070/0 محصول‌ رو غيرقابل‌ مصرف‌ مي‌کنه و به طور متوسط‌ خسارت‌ ساليانه‌ اون در كشور 10-15% مي‌باشه. عامل‌ اين‌ زنگ‌ قارچهاي‌ ميكروسيكلك‌ هستن و فرم‌ اسيدي‌ اون تا به حال‌ در جهان‌ روي‌ برگ‌ ارائه‌ گزارش‌ نشده‌ است‌.

زنگ سیاه

در مورد زنگ‌ سياه‌ كه‌ عامل‌ اون Puccinia grominis Erikss and Hen هست،‌ با وجودي‌ كه‌ فرم ‌اسيدي‌ خودش رو روي‌ برگهاي‌ گونه ‌هائي‌ از زرشك‌ به جا می ذاره، به كرات‌ در نقاطي‌ از كشور و دنيا كه‌ مطلقاً بوته‌هاي‌ زرشك‌ وجود نداره، اين‌ رنگ‌ موجب‌ خسارت‌ روي‌ غلات‌ مي‌شه.

براي‌ اين‌ پديده‌ دلايل‌ متعددي ‌بيان‌ شده‌ است‌:

يكي‌ اينكه‌ اسپورهاي‌ ايجاد كننده‌ بيماري‌ روي‌ غلات‌ مي‌تونن از روي‌ درياهاي‌ پهناور گذشته‌ و در غلات‌ ايجاد بيماري‌ بکنن. ديگري‌ وجود ميزبانهاي‌ ديگري‌ از خانواده‌ گندميان‌ هست كه‌ عامل ‌بيماري‌ رو در مناطق‌ مختلف‌ فعال‌ نگه‌ مي‌داره. پديده‌ ديگري‌ كه‌ در دهه های‌ اخير مورد توجه‌ قرار گرفته‌ است‌، ايجاد نژادهاي‌ فيزيولژيكي‌ از طريق‌ پاراسكسوآليته‌ (Parasexuallity) است.

به هرحال‌ با توجه‌ به‌ اينكه‌ اصولاً پراكنش‌ و ميزان‌ خسارت‌ حاصله‌ در اثر زنگ‌ سياه‌ از زنگ‌ زرد كمتره و به دلائل‌ اشاره‌ شده‌ در بالا هيچ گونه‌ دليل‌ موجه‌ علمي ‌و امكانات‌ عملي‌ براي‌ نابود كردن‌ بوته ‌هاي ‌زرشك‌ متصور نيست‌، پس همون طور كه‌ در مراكز علمي ‌متداول محسوب می شه، براي‌ مبارزه‌ با زنگها‌ ضروريه ‌كه ‌از روشهاي‌ مناسب‌ ديگه استفاده‌ کرده و در حفظ‌ و حراست‌ بوته ‌هاي‌ زرشك‌ كوشش‌ لازم‌ اعمال بشه.

آفات زرشک

زنبور سرشاخه خوار

مهمترين آفت زرشك بي دانه در منطقه جنوب خراسان، زنبور سر شاخه خوار زرشك (syrista prreyssi) است. لاروهاي اين زنبور از قسمت چوبي شاخه‌هاي جوان تغذيه می کنن كه در نتيجه اين شاخه‌ها ضعيف شده و ميوه ی اونا، در سال بعد از رنگ و كيفيت پايين تري برخوردار هستن.

یک مقاله مرتبط و مفید
خرید عمده آب زرشک، آب زرشک صد درصد طبیعی

منشا و ركن اساسي نظام بازاريابي، نيازها و خواسته‌هاي انسان است. نياز حالتي از احساس محروميت از نوع ارضاي طبيعي بوده و به ويژگي‌هاي فيزيولوژيكي و رواني انسان مربوط مي‌شه و خواسته بيانگر كيفيت ارضا نيازها و مطلوبيت‌ هاي دلخواه انسان است كه صورت نامحدود به خود مي‌گيره.

شته زرشک

یکی از مهمترین آفات زرشک شته ی زرشک هست که خسارات زیادی به نهال وارد می کنه، و باعث می شه رشد گیاه کم بشه و در گاهی اوقات در نهال های جوان باعث خشک شدن نهال می شه. تخم های شته در زمستان بر روی شاخه های زرشک به صورت نقاط ریز سیاه که غالباً به صورت کلونی هستن، قابل رویت است. 

 مبارزه با شته زرشک

مبارزه مکانیکی: با استفاده از صابون پالیزین و یا محلول مخلوط آب تنباکو، آب صابون و فلفل بر روی جوانه هایی که مورد حمله شته قرار گرفتن بپاشین، بهتره برای این کار از سمپاش استفاده کنین. تله نوری هم یکی از روش های مکانیکی مبارزه با شته محسوب می شه. 

مبارزه بیولوژیکی: کفشدوزک دشمن اصلی شته هست پس بنابراین در باغاتی که کفشدوزک هست حتی الامکان سعی کنین از سموم شته کش استفاده نکنین.

روش شیمیایی: در این روش می تونین با استفاده از سمپاشی با سم گیاهی  تند اکسیر شته زرشک رو از بین ببرین، دقت کنین به هیچ وجه از سموم شیمیایی کلرپیریفوس و درورسبان استفاده نکنین.

پروانه تخم انگشتري

ميزبان هاي اين آفت برخي از درختان ميوه، و گياهان ديگه شامل:‌ افرا،‌ توسكا، زرشك، غان، ممرز، گيلاس وحشي، زالزالك (وليك)، ‌راش، سيب جنگلي، صنوبر، گوجه جنگلي، گلابي جنگلي، بلوط، بيد و پستانك مي باشن. اين آفت در استان هاي شمالي، تهران، مركزي، كردستان و خراسان انتشار داره.

لازم به ذكره كه لارو اين پروانه، برگخوار بوده و حتي رگبرگها رو هم مي خوره و تار مي تنه. هنگامي كه به شكل پروانه بالغ در مياد، تخم هاي خودش رو به صورت دسته اي و كنار هم دور شاخه مانند حلقه انگشتر مي ذاره. در اين هنگام اگر شاخه ها هرس بشن در انهدام آفت موثر و مفيده (مبارزه مكانيكي) در زمان دگرديسي و لاروي از سموم فسفره نيز مي توان استفاده کرد.

یک مقاله مرتبط و مفید
خون خود را تصفیه کنید! + دمنوش زرشک و دارچین

پروانه ابريشم باف ناجور

این پروانه افتي است بسيار پلي فاژ كه دشمن درجه يك گياهان جنگليه، گياهان ميزبان اين آفت عبارتند از: افرا، توسكا، غان، ممرز، راش، صنوبر، سيب جنگلي، بلوط، نسترن، بيد زالزالك و زرشك. اين آفت روي درختان ميوه مانند گلابي، گوجه و مو هم ديده مي شه.

لارو اين پروانه در طول شبها به سرعت از برگ درخت تغذيه مي کنه و در روزها در پناهگاه به سر مي بره، شدت برگخواري اون به نحويه كه در مدت كوتاهي موجب عريان شدن گياه مي شه. البته بيشتر در استانهاي شمالي ديده مي شه. در مبارزه مكانيكي در سطح كم بستن نوارهاي پارچه اي، مقوايي يا كنفي به دور درختان براي گرد آوري و نابود سازي لاروها سفارش شده البته از مبارزه شيميايي هم مي توان استفاده کرد.

کرم برگخوار زرشک

حشره کامل این آفت به صورت شبپره ای است که لارو اون در اوایل فصل بهار از برگهای زرشک تغذیه می کنن، این کرم ها علاوه بر برگها از قسمتهای دیگر میوه هم می خورن، در فصل زمستان به صورت لارو در زیر پوست درخت باقی می مونن و در سال دو بار تخم ریزی می کنن. میزبانهای دیگه ی این آفت شامل درختان سیب و گلابی، به و گیلاس هستن.

کرم برگخوار زرشک

در کل مهمترین آفات و بیماریهای زرشک عبارتند از:‌ سن زرشک، شته زرشک، پروانه تخم انگشتری، پروانه برگخوار، کنه قرمز زرشک، زنبور شاخکدار زرشک،‌ قارچ زرشک، زنگ سیاه و قارچ سفیدک زرشک، که ما در این نوشته بیشترین و رایج ترین اونا رو براتون تشریح کردیم.

خرید عمده زرشک

در عرضه ی اینترنتی زرشک، مشتری می تونه بصورت مستقیم و بدون دخالت کسی بر طبق نیاز خود، به خرید عمده زرشک با کیفیت اقدام بکنه و حتی خیلی سریع تر از روش های حضوری، به خرید مورد نظر دست پیدا کنه.

برای خرید زرشک پفکی و دانه اناری به صورت عمده و هم به صورت جزئی برای هر منظوری می تونین با ما تماس بگیرین، تیم ما حتی اگه نیاز شما در حد خیلی کمی هم باشد، نیز پاسخ گوی شما بوده و محصول رو سریع به دست شما می رسونه.

یک مقاله مرتبط و مفید
مصارف‌ خوراكي زرشک،‌ ارزش‌ غذايي‌ و اهمیت‌ دارويي‌ زرشك‌

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از کوکی ها استفاده می کند.